top of page

Tidningarna

Sommaren 1880 lanserades en hälsotidning i Norge.

Det första numret utkom 1881 och blev väl mottaget på en marknad där hälsofrågorna blev mer och mer viktiga.

Så småningom spred den sig även till Sverige och en mer medveten syn på den sunda livsstilen växte fram. 

 

Statusen på tidningen växte i takt med att man tillsatte välkända hälsoprofiler med medicinsk bakgrund som redaktörer, både i Sverige och i Norge.

 

Nu, lite mer än 130 år senare, ser man att forskningen kring sambandet mellan rätt kost och hälsa inte har ändrat sig nämnvärt. Det som ändå är anmärkningsvärt är att människors livsstil ändå inte blivit så mycket bättre. 

Hälsotrender kommer och går och även om vi läser mer om att vara hälsosamma idag, sker en försämring av vår kost. 

Bland alla dessa tidningar så har jag hittat fler godbitar. En modetidning ifrån USA som var tryckt

på 1960 talet. Den ger 1960-talets bästa tips

på skönhet, mode, stil och vad som är både praktiskt och snyggt i modevärlden. 

"Den som letar, hen finner!" Nu finns  den perfekt gåva till dem som gillar Göteborg, eller de som vill tipsa om Göteborg.

Jag hittade "Vägvisaren för Göteborg, 1951.

Här står det om vilka restauranger som är mest populära, vilka attraktioner man skall se, ex Sjöfartsmuseet, tips på vad man skall klä sig i inför sommaren, tex klä ditt barn i Cowboy kläder, eller den som behöver lite större kläder så tipsar "Hanson" om allt du borde bära till sommaren 1951. 

Filmisar eller filmstjärnekort är samlarbilder på kända filmstjärnor ifrån 1950-1983. Det var små kort där skådespelaren var avbildad tillsammans med vederbörandes namn.

Filmisar var mycket populära mellan

1950- och 1960-talet, men de har emellanåt återkommit i olika perioder under senare tid också. Utöver filmbilder finns även samlarbilder med andra kända slags personer så som idrottsmän och fantasifigurer.

Jag rensade självklart i mammas gamla skrivbordslådor, där hittade jag massa gamla filmisar! Så nu kommer de produkter med filmisar.

bottom of page